Orthomoleculaire Therapie

Orthomoleculaire voeding

Wat is Orthomoleculaire Therapie?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. (* Bron: MBOG).

Orthomoleculaire Therapie is een therapievorm die zich bezig houdt met het toedienen van ontbrekende stoffen, die, om welke reden dan ook, niet of niet meer uit het voedsel gehaald kunnen worden.

Langdurige tekorten van micro-nutriënten, dit zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen, kunnen leiden tot vele stoornissen in onze stofwisseling, die op hun beurt weer kunnen zorgen voor veel klachten elders in het lichaam en zelfs kunnen leiden tot mentaal-emotionele klachten.

Tijdens de Orthomoleculaire Therapie worden afvalstoffen afgevoerd en tekorten aangevuld. Tevens kan bijvoorbeeld na langdurige ziekte gezorgd worden dat het lichaam aansterkt. Het toegepaste voedingsadvies en de behandeling met behulp van voedingssupplementen wordt uiteraard speciaal op de persoon afgestemd. Een stofwisseling veranderen bij iemand kost echter wel tijd en inzet van zowel cliënt als therapeut!

Opleiding tot Orthomoleculair Therapeut bij Terreel

Terreel biedt sinds 2018 ook de opleiding orthomoleculair therapie aan. Dit is een 4-jarige opleiding op HBO-niveau. Accreditatie door SNRO en de beroepsvereniging (MBOG) zijn in voorbereiding. Gestart wordt in het eerste jaar met de medische basiskennis en een aantal dagen Orthomoleculaire therapie. In de twee jaren daarna wordt de Medische Basiskennis afgerond en kennis van de Orthomoleculaire wetenschap verdiept. Het laatste jaar is het afstudeer jaar. Tijdens de gehele opleiding wordt de theorie afgewisseld met heel veel praktijk voorbeelden, casussen en stages.

Na de Medische Basiskennis heb je in 1,5 jaar al het certificaat tot Orthomoleculair consulent.

Tijdens de opleiding dragen docenten, met jarenlange praktijkervaring, naast de noodzakelijke en vereiste theoretische kennis ook hun inzichten en praktijkgerichte ervaringen aan de studenten over. Het lesmateriaal is geschreven door Hilde Maris, hoofdredacteur van het blad Placebo Nocebo.

Gedurende de hele studie staan de volgende aspecten centraal:

  • Medische Basiskennis
  • Inzicht en kennis van de Orthomoleculaire wetenschap
  • Persoonlijke ontwikkeling en zelfkennis van de student/aankomend therapeut
  • Ontwikkeling als therapeut.

 

lees eerst meer Algemene Informatie

Algemene Informatie

De gehele opleiding duurt 4 jaar incl. MBK en is een dagopleiding.

lees eerst meer Algemene Informatie