De meeste mensen houden niet van veranderingen. Waarom moet het weer anders, het liep toch goed? Daarbij komt dat menige verandering niet per se een verbetering is, vooral in de ogen van degene die de verandering ondergaat. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Je kunt het ook anders bekijken:

Als je niet van verandering houdt, zou je ook nooit zijn gaan lopen, maar zou je nog in de wieg liggen. Denk eens terug naar hoe blij je was met je diploma, je eerste kind of huis. Allemaal omdat jij verandering wilt. En zo hoort dat ook op deze planeet.

Heel extreem: Als er geen verandering zou zijn, kwamen er nooit baby’s op aarde of zouden er nooit mensen sterven, dan zou alles hetzelfde blijven. Dat zou best saai zijn, niet? Denk eens even door: geen werk, geen vrienden, nog steeds (moeder)melk (geen bier of wijn!), geen vakantie, etc. etc.  ‘Boring!’

Dat lijkt best wel op de film ‘Groundhog Day’, waarbij elke dag een herhaling van de vorige is – totdat je doorkrijgt dat het niet verandert en dan wil je heel graag wel wat anders!

Maar wij mensen houden eigenlijk stiekem best wel van verandering, daarom zijn we inmiddels geen jager/verzamelaar meer. We schaffen vaak de nieuwste uitvindingen aan, zoals de mobiele telefoon en internet (kun je die nog missen?). Hoeveel mensen hebben geen smart deurbel?

Ligt het niet aan hoe we denken? We denken dat we geen verandering willen en dat alles goed geregeld is zoals het is, maar doordat we steeds nieuwe dingen bedenken, blijkt dat het nog beter of gemakkelijker kan.

Ik ben het met je eens dat niet alles een verbetering is, want als je tegenwoordig een medewerker van een bedrijf wilt spreken, moet je soms best wel moeite doen. Bij de supermarkt en de Ikea zijn er meer zelfscan kassa’s dan kassa’s met personeel. Handig? Ik vind dat niet altijd. Blijkt ook dat er meer gestolen wordt – helaas maakt de gelegenheid nog steeds de dief.

Zodra de maatschappij verandert naar meer liefdevol zal diefstal en geweld afnemen. Dan zal onnodige regelgeving etc. etc. veranderen.

Hoe komt die nieuwe maatschappij er? Doordat jij aan jezelf werkt: Je emoties onder ogen ziet, accepteert, verwerkt of wat je er maar mee wilt doen. Kortom, jezelf accepteert, volledig accepteert. Die maatschappij komt er als jij weet en ervaren hebt hoe je dingen kunt aantrekken, hoe je met respect voor al het leven op aarde kunt leven.

Het mooie is dat zodra je dit doorhebt, kan het heel snel gaan, kan de maatschappij snel veranderen, in positieve zin. Kom maar op met die verandering, ik zit te popelen.

In liefde,
Brigitte

Change