De derde maandag in januari wordt internationaal tegenwoordig Blue Monday (blauwe maandag) genoemd. ‘Blue’ refereert daarin aan depressief. In 2005 is berekend dat deze dag (of eentje er vlakbij) het meest depressieve weer van het jaar op het noordelijk halfrond heeft. De media zijn erop in gesprongen waardoor het geheel een depressievere klank krijgt dan origineel bedoeld: mensen juist te inspireren actie te nemen en dappere beslissingen over hun leven te maken.

 

De meeste ‘blije’ dag van het jaar ligt overigens ergens rond 23 juni.

 

Wellicht is het je bekend dat kleuren je kunnen beïnvloeden. De kleur blauw wordt vaak gekozen voor de slaapkamer om je rust te geven, geel juist om iets op te vrolijken. Sommige kleuren voel je je beter bij dan andere, sommige kleuren kleding en make-up staan je beter dan andere. Ze kunnen ook je gevoel en emoties beïnvloeden: als jij je depressief voelt, kijk dan eens naar de kleur geel. Wat gebeurt er dan met je gevoel? Of, als je in de natuur in het groen bent, word je daar net als veel mensen rustiger van? Weet je iets over de kleuren van je chakra’s en je energieveld of aura?

 

Je kent de uitdrukking schreeuwerige kleuren vast wel, maar wist je dat er mensen zijn die kleuren daadwerkelijk kunnen horen? Of proeven? Sommigen combineren het met getallen, dan is 4 voor hun altijd groen bijvoorbeeld. Sommige gevoelige mensen en kinderen die deze eigenschappen hebben, worden dan vreemd gevonden. Maar eigenlijk zijn ze niet vreemd, ze hebben iets extra’s: een kwaliteit die wij (nog) niet (of niet meer) bezitten. Naarmate we ons als mens en ziel ontwikkelen, krijgen of hervinden we nieuwe kwaliteiten. Het is mooi om te zien wat iemand kan omdat het je een andere kijk op de wereld geeft.

 

Het trieste is dat kinderen met deze kwaliteiten vaak niet goed in ons onderwijssysteem passen. Het is aan ons volwassenen de taak om ze op te vangen, te respecteren en een plaats te geven op deze aardbol.