Wanneer:
13 april 2019 @ 09:30 – 16:30
2019-04-13T09:30:00+02:00
2019-04-13T16:30:00+02:00
Waar:
Terreel
Croy 7T
5653 LC Eindhoven
Nederland
Kosten:
€199,=
Contact:
Brigitte van Lent of Mieke van Kooten
06 440 223 85 of 06 201 377 39

Van Hoofd naar Hart-training: De kracht van kwetsbare communicatie in de hulpverlening

Deze cursus is VVET geaccrediteerd.

Hoe ga jij als hulpverlener om met de kwetsbare mens in de cliënt? Dat is het uitgangspunt voor de 2 verdiepingsdagen in de Van Hoofd naar Hart-training voor (zorg)professionals! Benut jij al jouw persoonlijke kwaliteiten en communicatieve vaardigheden als hulpverlener in de menselijke zorg?

Cliënten en patiënten hebben behoefte aan persoonlijke aandacht. Niet alleen aandacht voor de beperking en/of ziekte, maar vooral ook gezien worden als mens. Het gaat om communicatie van mens tot mens, ook als er sprake is van weerstand. Hoe communiceer jij als professional en welke boodschap breng jij over in voor jou lastige situaties? Hoe breng je bewustzijn en inzicht bij een kwetsbare cliënt?

Deze nascholing is bedoeld voor hulpverleners die het inzicht in zichzelf en hun cliënten aanmerkelijk willen verdiepen en daardoor in staat zijn om hun eigen professionele handelen onder de loep te nemen. De lessen zijn praktijk- en ervaringsgericht, waarin je door het doen, ervaart hoe bijzonder menselijk contact kan zijn. Hoe? Door in verbinding te gaan met jezelf en van daaruit in je werk met kwetsbare mensen de verbinding aan te gaan op diverse communicatieniveaus. Deze verbinding vraagt om zelfreflectie, spiegelen, transparantie en de moed om in je werk als professional zelf kwetsbaar te durven zijn.

Dag 1 – Waarnemingsdag
Thema: wie ben ik als professional?
Het innerlijke proces staat centraal: wie ben ik als mens. Wat zijn mijn persoonlijke bijzonderheden, levenservaringen, kwaliteiten en drijfveren? Hoe leg ik verbinding en vanuit welke intentie. Waar loop ik vast of wil ik teveel? Wat ervaar ik als stressfactoren en hoe reageer ik hierop?
Inzicht – wie ben ik en wat heb ik nodig?
Kracht – waar liggen mijn grenzen en valkuilen?

Dag 2 – Bewustwordingsdag
Thema: mijn houding als professional?
Wat zeg ik en wat straal ik uit? Wat is mijn bejegeningsvisie? Wat draag ik over?
Hoe ga ik professioneel om met frustratie, problemen, verzet of afweer en conflicten? Hoe verdeel ik tijd en aandacht? Hoe hou ik balans tussen mijn persoonlijke beleving en het gewenste resultaat of doel?
Bewustzijn in je eigen rol, positie en attitude t.o.v. de ander, het delen met je collega’s en in de cliëntondersteuning.

Beide dagen zijn ervaringsgericht en praktisch van opzet. Het thema kwetsbare communicatie staat centraal.

Aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk onderzoeken we thema’s als:

  • Kwetsbare communicatie en de verschillende lagen daarin;
  • Bewustwording en inzicht in de eigen kwetsbare overdracht op de cliënt, waardoor storende frustraties van hulpverlener en cliënt voorkomen kunnen worden;
  • Energetische en transpersoonlijke communicatie, afstemming en verbinding;
  • Non-verbale communicatie en lichaamstaal;
  • Valkuilen in het werken met kwetsbare mensen;
  • Patronen, weerstand en grenzen, transparantie en openheid;
  • (Zelf)compassie.

Deze praktische en interactieve training brengt hernieuwde energie en stabiliteit, waarin je door het doen ervaart dat jij nog meer aanwezig kunt zijn in jouw professionaliteit. Je krijgt van te voren huiswerk toegestuurd.

Cursusdata voor deze cursus 

De module wordt aangeboden in 2 dagen. Kijk in de agenda voor de startdatum (of boven aan de pagina onder ‘Repeats’).

De docenten zijn Robert te Pas en Mariet Rutten.

Mariet is psycho-energetisch therapeute, docente, mentor en (zelf)compassietrainer. De rode draad in haar werk is praktijk- en mensgericht, gefocust op het begeleiden van mensen in bewustzijn, kwetsbaarheid en veranderprocessen naar het hervinden van zichzelf én hun kracht, tijdens en na ziekte, bij pijn, stress, een crisis en/of trauma. Mariet is Zen-boeddhist én ervaringsdeskundige en dit vertaalt zich door in haar werk en kwaliteit als trainer.

 

Robert is sinds 2002 als zelfstandig trainer/coach/energetisch counselor werkzaam vanuit zijn bedrijf Transparant Communicatie. Hij is gefocust op de mens in hoofd- en hart-zaken, geest- en zielswerk, lijfwerk en de smeerolie in dit alles, de menselijke communicatie. Zingeving en Zinvinding en Menszijn staan centraal. Door zijn praktijkervaringen en opleidingen (management, trainerschap, energetisch en geestelijk begeleiden), sensitieve kwaliteiten en analytisch vermogen is hij voor veel opdrachtgevers een brede en voedende gesprekspartner.